Schooltips

Schoolstress

Een aardrijkskunde proefwerk, Frans SO, Nederlands werkstuk en je moet ook nog naar dansen! Stress, stress, stress.
School is onze voornaamste reden voor stress. Door het stressen ontstaat er een enorme warboel in je hoofd en lukt het vaak niet eens meer om te beginnen met je huiswerk waardoor je nog meer gaat stressen. Zo gaat de visieuze cirkel door. Toch zal je de cirkel ergens af moeten breken om je toetsen af te krijgen. Met deze tips moet dat lukken.
 • To do list. Pak je agenda erbij en zet al je huiswerk voor de hele week per dag op een rijtje. Zet er ook duidelijk bij wat je voor dat vak moet doen zodat je ongeveer kunt inschatten hoe veel tijd je met het vak bezig zult zijn.
 • Schema. Klaar met je to do list? Maak een rooster waar je precies inplant wanneer je met wat bezig bent. Maar gun jezelf ook rust. In het weekend plan je niet meer dan 4 uur huiswerk in (misschien 5 uur als je een vrij ontspannen opdracht hebt zoals een tekening). Doordeweeks is 2 en een half uur ruim voldoende. In deze tijd ben je wel volledig geconcentreerd bezig en zit je niet ondertussen op je mobieltje of computer. Dan duurt het al snel een paar uur langer om je huiswerk af te krijgen. Ben je meer tijd kwijt danbovengenoemd? Stap dan naar je mentor of naar het school bestuur. Die kunnen je misschien helpen met je huiswerk of, als iedereen hier last van heeft, een nieuw huiswerk beleid maken.
 • Doe om het anderhalf uur een half uur tot een uur iets leuks voor je zelf. Maak wat lekkers klaar en installeer je even voor de tv. Na dit uurtje ga je wel gewoon weer 
  geconcentreerd aan het werk en niet met de tv aan omdat je dat programma zo graag nog even wil zien.
 • Werk vooruit. Als het even kan werk je in het weekend vooruit. Maar bijvoorbeeld al het maakwerk dat je tot dan toe hebt opgekregen voor die week, of in ieder geval de halve
  week. Dit spaart stress halverwege de week.
 • En dan tot slot, een keer een onvoldoende is ook niet erg. Accepteer het dat je niet alles af zult krijgen en doe alleen de dingen die jij het aller belangrijkst vindt. En als je van een bepaalde docent zeker weet dat hij vervelend zal doen, vraag je ouders dan om een huiswerkvrij briefje te schrijven.

Spieken, hoe doe je dat?

Te moe, te druk of gewoon geen zin. We hebben allemaal wel een reden om niet aan ons huiswerk te beginnen. Maar ja, een onvoldoende op je rapport staat ook niet erg mooi. De oplossing? Spieken. Maar hoe doe je dat zonder dat het opvalt?
 • Kijk voor je uit alsof je nadenkt. Ondertussen zoek je net iets verder dan je buurman of -vrouw een blaadje waar wel erg groot op geschreven wordt. Leraren verwachten dat je afkijkt bij je buren en niet ergens aan de andere kant van de klas. Natuurlijk ben je niet verzekerd van succes, misschien heb je alleen maar klein schrijvende mensen in je klas.
 • Dit is een goede tip voor meisjes die vooral goed werkt bij mannelijke docenten. Op de dag van je toets trek je een jurkje aan. Waarom niet? Jurkjes zijn geweldige kledingstukken die de meeste meisjes te weinig dragen. Maar natuurlijk is het wel een beetje te koud voor blote benen, of je vindt gewoon dat je niet de mooiste benen hebt, dus je doet een panty aan. In je panty, net iets boven de onderkant van je jurkje (als je zit) stop je een spiekbriefje. Tijdens de toets schuif je je jurkje steeds een klein beetje omhoog en als de leraar langs komt veeg je hem snel weer naar beneden. En als het de leraar opvalt? Hij kan het toch niet maken jou te vragen je rok omhoog te doen?
 • Dan nog een goede tip voor meisjes. Doe een wijd shirt aan en plak een spiekbriefje net boven je BH of laat iemand het daar schrijven. Hier geldt weer hetzelfde als bij de vorige tip. De leraar kan jou toch niet vragen je shirt uit te doen?
 • Als je naast de kachel zit, plak je het briefje gewoon in de kachel.
 • Als er posters aan de muur hangen kan je het briefje heel onopvallend tussen de posters plakken.
 • Schrijf je samenvatting op je arm en draag een horloge precies over je samenvatting.
 • Bij vakken waar je een rekenmachine mag gebruiken schrijf je de antwoorden in het klepje deksel achtige ding van je rekenmachine en schuif je hem aan de achterkant van je rekenmachine. Je schuift hem steeds een beetje open als je hulp nodig hebt.
 • Schrijf alles wat je moet weten op je enkels/benen. Tijdens de toets krijg je plotseling jeuk en moet je even krabben aan je enkel. Ondertussen kijk je snel even wat het antwoord is.